Ako imate sreće, Vaše liječenje će doći u obliku kakav očekujete. A ako zaista imate sreće, Vaše liječenje će doći u obliku o kakvom niste ni sanjali, onakav kakav je Univerzum planirao za Vas.

Disanje

Disanje, probava, moždana aktivnost... je nesvjesna automatska reakcija tela za koju je odgovoran naš autonomni nervni sistem.

Pravilno disanje može:
- Smanjiti broj otkucaja srca;
- Sniziti krvni pritisak;
- Usporiti metabolizam;
- Umanjiti bolove u mišićima.

Osećaj gušenja i stezanja u grlu je bezopasan. Zapamtite da su to samo osjećaji, a nikoga još nisu povrijedili osjećaji.

Brojni simptomi su povezani sa nepravilnim disanjem:
* vrtoglavica,
* zadihanost,
* trnci u šakama, stopalima i mišićima,
* bol u predjelu srca i
* drhtanje.

Za zdravlje je najbitnije da je imunitet snažan, a da bi imunitet bio snažan, bitno je da unosimo manje otrova (štetnih tvari) u organizam i/ili da pomognemo organizmu da što prije izbaciti otrove iz sistema.

Budući da često ne možemo uticati na smanjenje unosa otrova u naš organizam, važno je uticati na izbacivanje otrova iz organizma. Sistem koji je zadužen u našem organizmu za izbacivanje štetnih tvari je limfni sistem. Limfni sistem je neka vrsta kanalizacijskog sistema u našem tijelu. Za protok krvi imamo srce koje svojim pumpanjem pomaže cirkulaciji krvi kroz tijelo. Limfni sistem nema takvu pumpu, pa je za protok limfe najvažnije disanje. Mišićne aktivnosti prilikom disanja postiču protok limfe - pomažu da se toksini izbace iz tela. No, ponekad samo disanje nije dovoljno, pogotovo u stresnim situacijama kad unosimo više otrova u sebe na ovaj ili onaj način. U tom slučaju plitko disanje nije dovoljno pa je potrebno duboko disati.

Mišićna aktivnost prilikom dubokog disanja masira unutrašnje organe i pospešuje probavu i apsorpciju hranjivih tvari kao i odbacivanje otrova. Disanje reguliše srce i krvni pritisak kao i protok energije kroz celo telo, a time i delotvornost većine fizioloških funkcija.

Dubokim disanjem pojačavamo protok limfe što ubrzava izbacivanje štetnih tvari što jača imunitet što nas čini zdravima. To je to.

Ako provodite mnogo vremena sedeći, vodite računa da prošetate što je češće moguće. Sedenje za stolom često uzrokuje loše držanje, loše držanje pritiska organe u trbušnoj duplji i grudnom košu, srce i pluća su stegnuti a probavni trakt se usporava. Krećite se što je više moguće, bez napora.
© Miro Bižić, Reconnective Healing ® 2013